Ciemny sos z kotletami sojowymi

Ciemny sos z kotletami sojowymi

Czas ok. 25 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 337 kalorii

Składniki

cebula (150 g)
opakowanie kotletów sojowych (100 g)
duży ząbek czosnku (10 g)
łyżka oleju (10 g)
średni ogórek kiszony (75 g)
5 łyżek sosu sojowego (60 g)
3 łyżeczki musztardy stołowej (30 g)
2,5 szklanki wody (625 ml)
czubata łyżka mąki pszennej (25 g)
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku świeżego lub suszonego
sól, pieprz według uznania

Przepis

Na głębokiej patelni lub w rondelku podsmaż na rozgrzanym oleju pokrojoną cebulę i czosnek.

Następnie dodaj 2 szklanki wody, przyprawy, pokrojonego ogórka kiszonego, musztardę, sos sojowy i jak woda zacznie się gotować dodaj kotlety sojowe. Gotuj, aż kotlety zmiękną.

Do pozostałej części wody dodaj mąkę i dobrze ją wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy kotlety sojowe będą już miękkie, dodaj wodę wymieszaną z mąką i delikatnie mieszaj, aż powstanie gęsty sos.

Lubczyk można zamienić na pietruszkę.

Ciemny sos z kotletami sojowymi

Ciemny sos z kotletami sojowymi

wartości przeliczone na porcję

Białko 31 g | Tłuszcz 8 g | Węglowodany 35 g | Błonnik 13 g

Shopping Cart
Scroll to Top