Wegański dahl z ziemniakami

Dahl z ziemniakami

Czas ok. 30 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 661 kalorii

Składniki

ryż basmati (100 g)
1,5 łyżki oliwy z oliwek (15 g)
2 marchewki (90 g)
mała cebula (50 g)
1/2 szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
2 ziemniaki (140 g)
1,5 szklanki wody (375 g)
puszka pomidorów (400 g)
1/4 puszki mleka kokosowego (100 g)
1/2 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki kminku mielonego
1,5 łyżeczki przyprawy curry
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
szczypta papryki chili

Przepis

Zacznij od ugotowania ryżu według instrukcji producenta.

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i marchew.

W międzyczasie pokrój ziemniaki na małą kostkę i dokładnie opłucz soczewicę.

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy i smaż je przez około 30 sekund.

Następnie zalej wodą, wrzuć soczewicę i pokrojone ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, aż ziemniaki i soczewica staną się miękkie.

Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj przez kolejne 5 minut.

Wegański dahl z ziemniakami i soczewicą

Dahl z ziemniakami

wartości przeliczone na porcję

Białko 23 g | Tłuszcz 21,5 g | Węglowodany 106 g | Błonnik15 g

Shopping Cart
Scroll to Top