Klopsiki z tofu wędzonego z sosie pomidorowym

Klopsiki z tofu wędzonego z sosem pomidorowym

Czas ok. 30 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 529 kalorii

Składniki

1/4 szklanki płatków owsianych (25 g)
kostka tofu wędzonego (180 g)
ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (50 g)
łyżeczka syropu z agawy (5 g)
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1,5 łyżeczki oregano
100 g kaszy bulgur
mała cebula (50 g)
łyżka oliwy z oliwek (10 g)
łyżeczka cukru (5 g)
200 g passaty pomidorowej 
1/2 pęczka pietruszki/koperku lub kilka liści bazylii
sól, pieprz

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

W międzyczasie, umieść tofu, płatki owsiane, czosnek, łyżkę koncentratu, syrop z agawy, łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, łyżeczkę oregano, sól, pieprz w misce.

Zmiksuj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.

Uformuj z masy małe klopsiki.

Umieść klopsiki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 20 minut, pamiętając o obróceniu ich w połowie czasu.

W tym czasie ugotuj kaszę i przygotuj prosty sos pomidorowy:

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie.

Gdy się zeszkli dodaj passatę pomidorową i przyprawy: cukier, sól, pieprz,1/2 łyżeczki oregano i łyżkę koncentratu pomidorowego, następnie gotuj ok. 5 minut.

Ugotowaną kaszę przełóż na talerz, dodaj upieczone klopsiki, polej sosem i posyp zieleniną.

Wegańskie Klopsiki z tofu wędzonego z sosem pomidorowym

Klopsiki z tofu wędzonego z sosem pomidorowym

wartości przeliczone na porcję

Białko 26 g | Tłuszcz 18 g | Węglowodany 75 g | Błonnik13 g

Shopping Cart
Scroll to Top