
Klopsiki z tofu wędzonego z sosem pomidorowym
Czas ok. 30 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 529 kalorii
Składniki
1/4 szklanki płatków owsianych (25 g)
kostka tofu wędzonego (180 g)
ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (50 g)
łyżeczka syropu z agawy (5 g)
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1,5 łyżeczki oregano
100 g kaszy bulgur
mała cebula (50 g)
łyżka oliwy z oliwek (10 g)
łyżeczka cukru (5 g)
200 g passaty pomidorowej
1/2 pęczka pietruszki/koperku lub kilka liści bazylii
sól, pieprz
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W międzyczasie, umieść tofu, płatki owsiane, czosnek, łyżkę koncentratu, syrop z agawy, łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, łyżeczkę oregano, sól, pieprz w misce.
Zmiksuj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
Uformuj z masy małe klopsiki.
Umieść klopsiki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 20 minut, pamiętając o obróceniu ich w połowie czasu.
W tym czasie ugotuj kaszę i przygotuj prosty sos pomidorowy:
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie.
Gdy się zeszkli dodaj passatę pomidorową i przyprawy: cukier, sól, pieprz,1/2 łyżeczki oregano i łyżkę koncentratu pomidorowego, następnie gotuj ok. 5 minut.
Ugotowaną kaszę przełóż na talerz, dodaj upieczone klopsiki, polej sosem i posyp zieleniną.
