
Kluski leniwe z tofu
Czas ok. 15 minut
Ilość porcji: 1
Porcja ma ok. 589 kalorii
Składniki
3/4 kostki tofu naturalnego (135 g)
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek mąki pszenna (50 g)
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (15 g)
2 łyżki erytrytolu (20 g)
szczypta soli
jogurt sojowy (150 g)
garść malin (60 g)
Przepis
W dużym garnku zacznij gotować wodę z solą.
Tofu wraz z sokiem z cytryny i słodzikiem zmiksuj blenderem lub rozgnieść dokładnie widelcem.
Jeśli lubisz bardziej kwaskowaty posmak, warto dodać więcej soku.
Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko razem zagniataj na jednolitą masę.
Z gotowego ciasta stwórz rulon na ok. 2- 3 cm średnicy i tnij ze skosu romby (jak w kopytkach).
Jeśli ciasto będzie się lepić warto oprószyć blat odrobiną mąki pszennej.
Gotowe kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 1-2 minut od wypłynięcia.
Następnie odcedź i dodaj resztę składników.
