
Krem z kalafiora
Czas ok. 25 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 418 kalorii
Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
2 ząbki czosnku
cebula (100 g)
marchew (45 g)
2 ziemniaki (140 g)
1/3 główki kalafiora (350 g)
4 łyżki soczewicy czerwonej (60 g)
szklanka wody lub bulionu warzywnego (250 g)
1/2 szklanki napoju sojowego (125 g)
2 łyżki pestek słonecznika (20 g)
1/2 pęczka szczypiorku (20 g)
1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
sól, pieprz
Przepis
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę.
W międzyczasie obierz i pokrój warzywa w kostkę, a także przepłucz soczewicę.
Do dużego garnka dodaj wodę (lub bulion warzywny) oraz napój roślinny i rozpocznij gotowanie. Następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz warzywa. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, a soczewica ugotuje się.
Po ugotowaniu dopraw krem solą i pieprzem, a następnie zblenduj wszystko.
Przed podaniem kremu na talerze, posyp go papryką wędzoną, zieleniną oraz uprażonymi pestkami na suchej patelni.
