
Nocna owsianka korzenna z kaki
Czas ok. 15 minut
Ilość porcji 1
Porcja ma ok. 460 kalorii
Składniki
jogurt sojowy (200 g)
4 łyżki płatków owsianych (40 g)
łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
1/2 kaki (100 g)
łyżka soku z cytryny
łyżeczka syropu z agawy
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta chili i kurkumy
Przepis
Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed zjedzeniem na oliwie podsmaż pokrojone i obrane kaki (2-3 minuty).
Następnie dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez około 30 sekund.
Dodaj słodzik, sok z cytryny i gotuj ok. 1 minuty.
Przełóż owoce na owsiankę.
Jeśli zapomnisz przygotować owsiankę wcześniej, to płatki zalej wrzątkiem ok. 1 cm ponad ich poziom, odstaw do wystudzenia na ok. 5 minut, a dopiero później dodaj jogurt i dodatki.
