
Stek z kalafiora
Czas ok. 50 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 212 kalorii
Składniki
1/2 kalafiora (450 g)
2 łyżki ketchupu (30 g)
łyżka sosu sojowego (10 g)
łyżka syropu z agawy (15 g)
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki oleju (20 g)
2 łyżki wody (20 g)
sól, pieprz
Przepis
Ze środka kalafiora wykrój plaster o grubości około 3 cm – to będzie stek.
W misce połącz wszystkie pozostałe składniki i posmaruj nimi kalafiora, następnie odstaw na 10 minut i w międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Kalafiora ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 minut do piekarnika pamiętając, aby obrócić go w połowie czasu.
Jeśli kalafior będzie się rozpadał to się nie przejmuj, możesz go pokroić na różyczki.
Ketchup można zamienić na koncentrat pomidorowy.
