Sałatka makaronowa a'la gyros

Sałatka makaronowa a’la gyros

Czas ok. 30 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 396 kalorii

Składniki

łyżeczka oleju (5 g)
kostka tofu wędzonego (180 g)
1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub przyprawa do gyrosa
szklanka makaronu pszennego pełnoziarnistego (70 g)
1/2 puszki kukurydzy (110 g)
pomidor (160 g)
1/4 ogórka świeżego (45 g)
cebula (50 g)
jogurt sojowy (150 g)
łyżeczka wegańskiego majonezu (10 g)
2 łyżki ketchupu (30 g)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
opcjonalnie szczypiorek, pietruszka

Przepis

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Podsmaż pokrojone w kostkę tofu na oleju, posyp je papryką wędzoną lub przyprawą do gyrosa oraz majerankiem.

W międzyczasie pokrój wszystkie warzywa i przygotuj sos, mieszając jogurt sojowy z wegańskim majonezem, ketchupem, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

Przepłucz ugotowany makaron zimną wodą lub pozostaw go do przestygnięcia. Odstaw również tofu na około 10 minut, aby ostygło.

Gdy wszystkie składniki będą schłodzone, wymieszaj je ze sobą.

Pamiętaj, aby makaron był faktycznie chłodny, w przeciwnym razie sos wchłonie się w makaron i sałatka będzie sucha.

Sałatka makaronowa a'la gyros

Sałatka makaronowa a’la gyros

wartości przeliczone na porcję

Białko 18 g | Tłuszcz 15 g | Węglowodany 50 g | Błonnik 12 g

Shopping Cart
Scroll to Top