
Sałatka makaronowa a’la gyros
Czas ok. 30 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 396 kalorii
Składniki
łyżeczka oleju (5 g)
kostka tofu wędzonego (180 g)
1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub przyprawa do gyrosa
szklanka makaronu pszennego pełnoziarnistego (70 g)
1/2 puszki kukurydzy (110 g)
pomidor (160 g)
1/4 ogórka świeżego (45 g)
cebula (50 g)
jogurt sojowy (150 g)
łyżeczka wegańskiego majonezu (10 g)
2 łyżki ketchupu (30 g)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
opcjonalnie szczypiorek, pietruszka
Przepis
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Podsmaż pokrojone w kostkę tofu na oleju, posyp je papryką wędzoną lub przyprawą do gyrosa oraz majerankiem.
W międzyczasie pokrój wszystkie warzywa i przygotuj sos, mieszając jogurt sojowy z wegańskim majonezem, ketchupem, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Przepłucz ugotowany makaron zimną wodą lub pozostaw go do przestygnięcia. Odstaw również tofu na około 10 minut, aby ostygło.
Gdy wszystkie składniki będą schłodzone, wymieszaj je ze sobą.
Pamiętaj, aby makaron był faktycznie chłodny, w przeciwnym razie sos wchłonie się w makaron i sałatka będzie sucha.
