
Wegański gyros
Czas ok. 40 minut
Ilość porcji 6
Porcja ma ok. 245 kalorii
Składniki
opakowanie kostki lub kotletów sojowych (100 g)
2 łyżki sosu sojowego (20 g)
łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
łyżka oliwy (10 g)
mała kapusta pekińska (500 g)
ogórek (180 g)
15 pomidorów koktajlowych (300 g)
puszka kukurydzy (220 g)
cebula (100 g)
Sos
3 łyżki majonezu (75 g)
5 łyżki ketchupu (75 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
sól, pieprz, oregano
Przepis
Kostki lub kotlety sojowe namocz w wrzątku wraz z sosem sojowym i ziołami przez ok. 10 minut lub ugotuj je (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Miękkie kotlety/kostki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pozostałe przyprawy i smaż na rozgrzanym oleju, aż delikatnie się podsmażą. Następnie odstaw je na bok, aby przestygły.
Resztę warzyw umyj, pokrój, przygotuj sos.
Sałatkę możesz układać warstwowo lub wymieszać, aby lepiej się przegryzła.
Jeśli układasz sałatkę warstwowo, zacznij od kotletów sojowych, a następnie dodaj trochę kapusty, ogórka, kukurydzę, sos, cebulę, pomidory i resztę kapusty. Staraj się układać warzywa od brzegu miski, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są widoczne.
Jeśli lubisz dużo sosu w sałatkach, dodaj jogurt roślinny do sosu.
Do przygotowania gyrosu możesz również wykorzystać rzodkiewki, ogórki konserwowe, paprykę, fasolę lub ciecierzycę.
