
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Czas ok. 1 godziny
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 394 kalorii
Składniki
5 średnich ziemniaków (350 g)
1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
5 rzodkiewek (75 g)
2 duże ogórki konserwowe (100 g)
mała cebula czerwona (50 g)
1,5 łyżki majonezu wegańskiego (37,5 g)
jogurt sojowy (125 g)
łyżeczka musztardy (10 g)
1/2 pęczka szczypiorku (20 g)
sól, pieprz
Przepis
Ziemniaki pokrój na ćwiartki, aby szybciej się ugotowały. Gotuj je na wolnym ogniu, aż staną się miękkie – to powinno zająć około 20-25 minut.
Następnie odstaw je na około 20 minut, aby ostygły.
W międzyczasie pokrój pozostałe składniki na drobną kostkę.
Przygotuj sos: w dużej misce wymieszaj majonez, musztardę, jogurt roślinny, sól i pieprz.
Gdy ziemniaki ostygną, wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
Jeśli chcesz dodać jajeczny posmak, wykorzystaj w przepisie czarną sól.
