Co suplementować na diecie wegańskiej
Witamina D
Wydaje mi się, że wiele osób bagatelizuje konieczność suplementacji witaminy D, a jej niedobór może m.in negatywnie wpływać na: skórę (szczególnie u osób zmagających się m.in. z łuszczycą, toczniem rumieniowatym, pęcherzycą), funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego, hormonalnego oraz układu odpornościowego, a także regulację gospodarki wapniowo-fosforowej.
Zgodnie z zaleceniami, witaminę D należy suplementować od października do marca w standardowej dawce dla osoby dorosłej wynoszącej 800 – 2000 j.m./dzień – dawka zależy od wagi, wieku oraz poziomu witaminy w organizmie. Wyższe wartości powinny być konsultowane ze specjalistami. Ponieważ witamina ta jest rozpuszczalna w tłuszczach, najlepiej spożywać ją wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.
Aby w okresie letnim doszło do syntezy witaminy D w skórze, która może dostarczyć 80-100% zapotrzebowania, należy przebywać na słońcu w godzinach od 10 do 15 przez około 20 minut. Jednak, ze względu na unikanie słońca przez wiele osób w okresie letnim lub pracę w godzinach, gdy ta synteza jest możliwa, zalecam rozważenie suplementacji przez cały rok.
Niestety, nie każda witamina D jest wegańska:
D2 – ergokalcyferol – typowo wegański, pozyskiwany z drożdży i grzybów.
D3 – cholekalcyferol – najczęściej pozyskiwana z wełny i tranu, ale istnieje również wegańska wersja pozyskiwana z porostów.
Witamina D3 to forma lepiej przyswajalna, ale droższa – jeśli macie możliwość, polecam sięgać po nią.