Kapusta pieczona - stek z kapusty

Kapusta pieczona – stek z kapusty

Czas ok. 30 minut
Ilość porcji 1
Porcja ma ok. 191 kalorii

Składniki

1 plaster kapusty czerwonej (150 g)
1,5 łyżki oliwy (15 g)
0,25 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli, pieprzu
opcjonalnie: papryka wędzona, papryka słodka

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Odetnij plaster kapusty czerwonej o grubości około 2 cm, dokładnie opłucz go, a następnie przełóż na papier do pieczenia.

W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami. Za pomocą pędzelka lub łyżeczki równomiernie posmaruj kapustę przygotowaną mieszanką olejową z obu stron.

Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, umieść kapustę w środku i piecz przez około 20-25 minut. Pamiętaj o obróceniu kapusty na połowie czasu, aby równomiernie się upiekła.

Gotową kapustę podawaj jako dodatek do ziemniaków, ciecierzycy, tofu itp.

Możesz wykorzystać także marynatę z przepisu na pieczonego kalafiora.

wegańska Kapusta pieczona - stek z kapusty

Kapusta pieczona – stek z kapusty

wartości przeliczone na porcję

Białko 3 g | Tłuszcz 15 g | Węglowodany 12 g | Błonnik 5 g

Shopping Cart
Scroll to Top