
Kapusta pieczona – stek z kapusty
Czas ok. 30 minut
Ilość porcji 1
Porcja ma ok. 191 kalorii
Składniki
1 plaster kapusty czerwonej (150 g)
1,5 łyżki oliwy (15 g)
0,25 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli, pieprzu
opcjonalnie: papryka wędzona, papryka słodka
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Odetnij plaster kapusty czerwonej o grubości około 2 cm, dokładnie opłucz go, a następnie przełóż na papier do pieczenia.
W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami. Za pomocą pędzelka lub łyżeczki równomiernie posmaruj kapustę przygotowaną mieszanką olejową z obu stron.
Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, umieść kapustę w środku i piecz przez około 20-25 minut. Pamiętaj o obróceniu kapusty na połowie czasu, aby równomiernie się upiekła.
Gotową kapustę podawaj jako dodatek do ziemniaków, ciecierzycy, tofu itp.
Możesz wykorzystać także marynatę z przepisu na pieczonego kalafiora.
