
Kluski leniwe z tofu w sosie pomidorowym
Czas ok. 25 minut
Ilość porcji 1
Porcja ma ok. 609 kalorii
Składniki
3/4 kostki tofu naturalnego (135 g)
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek mąki pszenna (50 g)
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (15 g)
2 łyżki erytrytolu (20 g)
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek (10 g)
mała cebula (50 g)
2 ząbki czosnku
0,5 puszki pokrojonych pomidorów (200 g)
pieprz
Przepis
W dużym garnku zacznij gotować wodę z solą.
Tofu wraz z sokiem z cytryny i słodzikiem zmiksuj blenderem lub rozgnieść dokładnie widelcem.
Jeśli lubisz bardziej kwaskowaty posmak, warto dodać więcej soku.
Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko razem zagniataj na jednolitą masę.
Z gotowego ciasta stwórz rulon na ok. 2- 3 cm średnicy i tnij ze skosu romby (jak w kopytkach).
Jeśli ciasto będzie się lepić warto oprószyć blat odrobiną mąki pszennej.
Gotowe kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 1-2 minut od wypłynięcia.
W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż będą szkliste.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około 7-10 minut.
Następnie dodaj do sosu kluski, wymieszaj i przełóż na talerz.
Możesz posypać danie pietruszką lub bazylią.
