
Krem z cukinii i bazylii
Czas ok. 25 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 344 kalorii
Składniki
2 łyżki oliwy (20 g)
2 małe cebule (100 g)
2 ząbki czosnku
mała marchew (45 g)
cukinia (300 g)
2 garści bazylii (10 g)
puszka fasoli (240 g)
2 łyżki nasion słonecznika (20 g)
1,6 szklanki wody lub bulionu warzywnego (400 g)
szczypta soli i pieprzu
Przepis
Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone i umyte warzywa przez około 5 minut.
W międzyczasie w dużym garnku zagotuj bulion lub wodę. Dodaj przyprawy i fasolę. Kiedy warzywa się podsmażą, dodaj je do gotującego się bulionu.
Gotuj zupę przez około 15 minut, aż cukinia i marchewka zmiękną.
Następnie zblenduj całą zawartość garnka na gładki krem.
Po przelaniu zupy do miseczki, posyp ją prażonymi nasionami słonecznika. Możesz wcześniej uprażyć nasiona na suchej patelni, aby uzyskać intensywniejszy smak.
