Owsianecznica, czyli wytrawna owsianka z patelni

Owsianecznica, czyli wytrawna owsianka z patelni

Czas ok. 15 minut
Ilość porcji 1
Porcja ma ok. 425 kalorii

Składniki

7 łyżek płatków owsianych (70 g)
ok. 5 łyżek wody (75 g)
łyżka oliwy z oliwek (10 g)
mała cebula (50 g)
1/4 papryki (37,5 g)
pomidor (140 g)
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
szczypta soli i pieprzu
koperek/szczypiorek/pietruszka
opcjonalnie czarna sól, płatki drożdżowe, tofu naturalne

Przepis

Płatki owsiane zalej wrzątkiem, tak aby były zakryte wodą.

W międzyczasie pokrój wszystkie warzywa i na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz paprykę, aż cebula stanie się szklista.

Następnie dodaj płatki owsiane, pomidora i smaż, często mieszając, przez ok. 2-3 minuty.

Pod koniec dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz, posypując zieleniną.

Owsianecznica, czyli wytrawna owsianka z patelni

Owsianecznica, czyli wytrawna owsianka z patelni

wartości przeliczone na porcję

Białko 12 g | Tłuszcz 16 g | Węglowodany 64 g | Błonnik 10 g

Shopping Cart
Scroll to Top